sobota 19. března 2016

Jarní pančakarma – detoxifikace


Období chladu je snad už za námi, nemoci také a teď dopřejeme svému tělu blahodárnou péči!

Máme připravené preparáty a já rozmýšlím, jak na to, abychom své tělo vyčistili efektivně, ale zároveň ho nepřetížili.
Každý večer si s dětmi užíváme blahodárnou abhayangu – masáž celého těla teplým sezamovým olejem, dle touhy smíchaného s EO, pak si vlezeme společně do teplé vany a olejíček necháváme působit – proniká do hlubších tkání, kde uvolňuje zatuhlé toxiny, které jsou krevním řečiště vedeny k hlavním detoxikačním orgánům – k játrům a ledvinám.

Každý večer přidáváme do nosních dírek kapku sezamového oleje s kurkumou, na pročistění hlavních vstupních kanálů, i jako prevenci nastuzení.

Jednou denně se jdeme proběhnout bosí na zahradu – tuto část detoxu mají děti nejraději /s olejem do nosu je musím honit po celém domě/
Jinak více piji /u dětí to moc podpořit nejde/ a hlavně se snažíme využívat lehká a stravitelná jídla, ráda vařím khičrí – do jednoho hrnce nasypem tři díly basmati rýže a jeden díl červené čočky nebo mungo dál, přidáme kořenící směs tritaku a kurkumu a vaříme. Hodí se to k jakékoli zeleninové směsi a nabízí to komplexní poměr bílkovin. Ovocné šťávy, obilné kaše, zeleninové polívky… Jídlo by mělo byt lehké, abychom tělu nepřidělávali práci s trávení složité a těžké potravy – samotná detoxikace vyžaduje od těla značnou práci, aby byly toxiny vedeny správným směrem – k játrům a ledvinám a né třeba přes kůži.


A plán k harmonizaci orgánových soustav je takový:
1.       Odčervení
Přírodním prostředkem k odčervení je extrakt z ořešáku, nejsem si úplně jistá s dávkováním u dětí, takže jsme svou důvěru svěřila farmaceutické firmě, která distribuuje přípravek wurm-ex, který je z ořešáku a kyseliny pantheové – v tobolkách pro dospělé a v tekuté podobě pro děti /jim do dávám do ranní kaše/
Kůra trvá 10 dní a jsme na jejím konci – výsledek je příjemný, nic zvláštního ani neobvyklého naše těla neopustilo a chodí se nám na záchod jedna radost.

2.       Ledviny
Ledviny jsme začaly hladit rovnou s odčervením – po zimě dostaly pěkně zabrat, využívám přípravek Renol, je to v kapkách a snadno se to propašovává do těla malých dětí.
Šťáva z petrželky kudrnky – nasekáme, uvaříme, osladíme medíkem a pijeme.

3.       Játra
Na játra se chystáme týden po ukončení odčervení, játra u mne i Máji mají spíše teplejší charakteru, krásná ukázka zvýšené pitty v játrech. Takže se o ně staráme denním popíjením lassí s koriandrem nebo kardamomem, které má ochlazující charakter /půl voda, půl kefír a příslušné bylinky/
Jinak klasika na játra – ostropestřec – vzhledem k tomu, že děti čaje nepijí, mám připravený olej z ostropestřče a pampelišky, který se snadno schová v ranní kaši.

To bychom měli k doplňkům, ale nejlepší je stejně vylézt ven, na louku, do lesa a podívat se, co leze ven – já už našla maličkaté pampelišky i kopřivy, takže jsme je rovnou spásli /kopřivy jsme rozmixovala do smoothie s banánem – s dětmi člověk musí být trochu kreativní/, občas se dají koupit i lístky medvědího česneku – to je blaho pro čištění krve a trávicího traktu!

Co bych opravdu mohla doporučit úplně všem typům je ajurvédský doplněk stravy Triphala, je to snad úplně na vše a já se jím krmím už asi rok, hlavním místem působení je střevo.

Až se dověnuji všem výše zmíněným částem mého těla, tak se dostávám k péči o ženské orgány, tam mám připravenou ajurvédskou směs Šatavari a český maliník.

Vedle těla mám zvýšenou touhu očisty i svého okolí – jsem nadšená každou možností vyklízení starého oblečení, zaplněných zásuvek, vymetání rohů a koutů našeho domu i zahrady, vytíráním s tea treem olejem – prostě jakmile si uklidím okolo sebe, je mi lépe i na duši.
Další úroveň úklidu mám v plánu v mém nitru, hlouběji se podívat na své strachy, uložené strasti, nepotřebné vzorce chování, hlubší sebepoznání. Metody i cesty jsou k tomu různé – já zvolila na jaře projít poznáním sebe skrze cikánské karty, zaléčení ženských témat skrze tantrické masáže a prozkoumání tmavých koutům mé osoby v rámci regresní terapii.





Žádné komentáře:

Okomentovat