čtvrtek 4. srpna 2016

Jak vybrat tu "správnou" jógu?

Jógu vnímám jako kmen stromu s velmi starobylými kořeny sahajícími až do nitra naší planety, strom jógy se však dále větví a košatí, každý si může vybrat tu větev, která sedí přímo jemu a na ní nechat spočinout svůj zadek, možná pro něj bude chvíli pohodlná, možná na té větvi bude sedět celý život, možná bude přeskakovat jak opice a zkoušet větvě různé. Každý má svou cestu a je báječné, že jóga má tolik stylů, může totiž být opravdu pro každého.

…hatha jóga, jóga v denním životě, bikram jóga, Iyengarova jóga, power jóga, ashtanga jóga, vinyasa jóga, hot jóga, hormonální jógy, jin jóga…



Mnoho lidí začíná přes čistě tělesný a fyzický projev jógy – power jógu, ta se jim postupně zažírá pod kůži a oni zpomalují, jdou do hloubky jógy, až najdou jemnější typy, jako hatha jógu. Já začala s hatha jógou, 10 let se mě drží, jsem s ním jako doma a dynamičtější formy úplně tak nevnímala. Poslední rok mi do cesty vstoupila ashtanga jóga. Lze ji řadit do skupiny dynamické jógy. Když zůstaneme v symbolice stromu, náš strom jógy vytváří mohutnou a silnou větev na levou stranu – hatha jógu a na stranu pravou – ashtanga jógu. Hatha jógu pak lze dále větvit na další jemné styly, jako je yin jóga, jóga v denním životě, hormonální… Větev ashtangy lze pak považovat za matku dynamické power jógy, vinyasy…

Hatha jóga je mou levou nohou – jinovou, intuitivní, klidnou, pomalou, relaxační, terapeutickou, ženskou, hravou…
Ashtanga jóga je mou pravou nohou – jangovou, v řádu, mužskou, dynamickou, silovou, fyzickou…

Zjistila jsem, že jsem dlouho stála jen na levé noze.

Dvě důležité větve téhož stromu, jógy, Indie. Severoindický Riššikéš se svou hatha jógou a jihoindický Mysore se svou ashtanga jógou. Vždy jsem si myslela, že pokud mne někdy Indie pozve, tak to bude její sever. Dlouho jsem se domnívala, že lze žít a předávat jen buď hatha jógu nebo ashtangu, ale nyní docházím k myšlence, že bychom se ochudili a druhou polaritu té druhé strany. Žijeme v duálním světě a jeho účinky na sebe můžeme vyvážit protipólovou jógou.

Žiji moc v jangu, shonu, stresu, honění se, cvičím spíše hatha jógu, potřebuji se rozproudit, nabít, energetizovat, posílit, i zpotit, zkusím ashtangu. I když by to mělo být 3x v týdnu hatha a jednou ashtanga, napojím se na sebe a zeptám se, co zrovna dnes mé tělo, mysl a duše potřebuje.

Tím se dostávám k tomu, jak si svou jógu vybrat. Vnímejte potřeby svého těla – je unavené, vysílené, zkrácené, potřebuje se spíše do ásán položit a ztratit se v nich v dlouhé výdrži? Nebo naopak z jeho strany vnímáte chuť se vybít, vypotit negativismus, posílit svalstvo, rozproudit vnitřní oheň našeho bojovníka? V případě prvním zacvičte si spíše pomalejší  jógu, hatha jógu nebo jemnou jógu, v případě druhém zkuste ashtangovou praxi.

Ashtanga jóga byla na západě proslavena Madonnou a jejími vypracovanými pažemi, nebo nyní, jógovu „ guru“ Kino. Pokud chcete vidět krásu, sílu v meditaci v pohybu ashtangy, zadejte do youtube Kino yoga a kochejte se. Ashtanga jóga je silovější, učí se dané sestava, která začíná pozdravem slunce A a B, otevírací serií ásán v celku rychlém a daném tempu za dechu udžají (přes hlasivkovou štěrbinu) a zavírací ukončí, mezi nimi se využívají další ásány. Nemusíte se obávat, že se hned vrhneme na celou Primary series /základní sestavu/, určitý čas strávíme v pozdravech slunce, dokud se nám opravdu nezažerou do těla a do našeho dechu, teprve až pak do pozdravů začneme vkládat další jednodušší až těžší ásány, cca 2 nové ásány za lekci, aby si každý měl čas jí opravdu zvenku i zevnitř osahat, uměl si ji upravit dle svého těla a pak byl schopen jí cvičit i dynamicky.

Když se rozhodujete jaká jóga je ta pravá pro vás, ptejte se vedle těla i sami sebe, svého vnitřního vedení, chce se mysl, naše JÁ jen tak unášet, jsme ochotni se intuitivně nechat vést a plynout, chcete mluvit se svým vnitřním JÁ? Využijte hathajógu a její meditaci. Pokud ale mysl i Vy toužíte po řádu, jděte ten den do ashtangy, tak díky opakování dané sestavy, rychlým pohybům, řízenému dýchaní, neposkytuje prostor pro rozjímání ale spíše pro stav bez myšlenek, protože se do hlavy nevejdou. Člověk má více práce hlídat tělo, dech, drišti (pozice očí), bandhy (tělní uzávěry) a na poletování v oblacích není prostě čas.


Každý den to může být jinak, každý den potřebujeme jiné formy péče o sebe. Jóga nás učí naslouchat sobě, abychom věděli, které nástroje nám udělají dobře.

Žádné komentáře:

Okomentovat